Titulní obrázek

Nejoblíbenější vozy v České republice za leden 2013

V lednových registracích nových vozů se v České republice dařilo hlavně Škodě Rapid. Druhé místo obsadil Volkswagen a třetí místo Hyundai.

Pořadí prvních tří značek v žebříčku registrací z letošního ledna kopíruje celkové výsledky loňského roku. Trio Škoda, Volkswagen a Hyundai českému trhu drtivě kraluje.

Škodě v lednu udělal radost Rapid, jehož třetí místo v žebříčku všech modelů a 405 registrovaných kusů jsou nejlepšími měsíčními výsledky v historii. Ostatním škodovkám se ale nedařilo. Kromě Rapidu už jen Octavia dokázala překonat prosincový výsledek a tradičně obhájit první místo mezi modely.

Registr vozidel: Aby bylo možné zaregistrovat nové či ojeté vozidlo do evidence, musíte mít mimo jiné sjednané povinné ručení a na úřadu doložit originál zelenou kartu. Každé vozidlo provozované na území ČR, musí být zaregistrováno dle trvalého (u cizinců dle přechodného) bydliště.

Druhé místo patří Fabii, ale s pouhými 807 registracemi. Ještě hůře dopadly ostatní škodovky - Superb skončil osmý s 242 registracemi, Yeti desátý (222), Roomster až třináctý (189), a minivůz Citigo dokonce devatenáctý (143). Škoda obsadila 30,28 % trhu, což je téměř o tři procenta horší výsledek než v lednu 2012. Její meziroční pokles dělá přibližně 15 procent a 607 vozů. Celý trh přitom ztratil 6,58 % a 850 aut.

Čtvrté místo obsadil Citroën, hlavně kvůli meziročnímu nárůstu registrací o více než 94 procent. Lépe je na tom z významnějších značek pouze Mazda, jejíž vzestup činí téměř 137 procent. Dařilo se jejímu novému SUV s označením CX-5, které vystoupalo až na 18. příčku mezi modely. Pozoruhodný meziroční progres o 69 procent zaznamenal i Seat.

Naopak jen 56 procent loňského objemu registrací zaznamenalo Mitsubishi. Smutno je i u BMW s pouhými 59 procenty, což je vystřízlivění proti velmi úspěšnému loňskému roku.